ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Μέρος Β : Εμβόλιο Γρίπης

24 Οκτωβρίου 2017

Τί είναι η γρίπη;  Η γρίπη είναι μια σοβαρή νόσος, που προκαλείται από έναν ιό, τον ιό της γρίπης.   Κυκλοφορούν δύο τύποι ιού ο Α και ο Β.     Εάν κολλήσετε γρίπη  μπορεί να αισθάνεστε έντονη αδιαθεσία.  Τα συχνότερα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, βήχας, έντονα ρίγη, σωματικός πόνος και υπερβολική αδυναμία.

 

Πώς κολλάει η γρίπη;  Είναι πολύ μεταδοτική. Μπορεί να κολλήσετε γρίπη από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή ακόμη απλώς μιλούν γύρω σας.

 

Η γρίπη είναι σοβαρή; Ναι. Δυστυχώς, κάθε χρόνο, μωρά, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες πεθαίνουν από τη γρίπη. Η γρίπη είναι επικίνδυνη για τα παιδιά αλλά και γενικότερα για ανθρώπους κάθε ηλικίας.  Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο νοσηλείας σε νοσοκομείο, λόγω των επιπλοκών της γρίπης.  Η γρίπη δεν είναι μόνο σοβαρή για το παιδί σας, αλλά μπορεί να είναι σοβαρή και για τους άλλους γύρω του, όπως τα μωρά και τους παππούδες στην οικογένεια, εάν το παιδί σας τους μεταδώσει τον ιό. Όλοι μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά από γρίπη, ακόμη και τα υγιή παιδιά.

 

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε  από τη γρίπη; Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη γρίπη. Όλοι οι άνθρωποι από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης κάθε χρόνο. Για να βεβαιωθείτε αν το παιδί σας ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας. Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο τους ανθρώπους που εμβολιάζονται, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους.

 

Τα οφέλη του εμβολίου της γρίπης:                                                                                   

 • Σώζει ζωές.
 • Προστατεύει από τα συμπτώματα της γρίπης.
 • Προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
 • Βοηθάει στην προστασία άλλων ατόμων που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον.

 

 

Το εμβόλιο της γρίπης και εγκυμοσύνη:

Το ανοσοποιητικό σύστημα μίας εγκύου λειτουργεί λιγότερο καλά  έτσι ώστε να μπορέσει να αποδεχθεί έναν διαφορετικό οργανισμό που αναπτύσσεται μέσα της. Οι έγκυες είναι λοιπόν πιο ευάλωτες σε όλες τις λοιμώξεις. Το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται για τους εξής λόγους:

 • Δεν εμπεριέχει ζωντανό ή αποδυναμωμένο Ιό. Εμπεριέχει μόνο πρωτεΐνες από το εξωτερικό περιτύλιγμα του ιού.
 • Προσπαθούμε να αποφύγουμε μία λοίμωξη επί κύησης.
 • Σε περίπτωση που η λοίμωξη συμβεί πιθανώς να είναι ελαφρότερη αν ο ασθενής είναι εμβολιασμένος.
 • Προσπαθούμε να αποφύγουμε έναν έντονο και επίμονο βήχα που μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συσπάσεις ή ακόμη και πρόωρο τοκετό σε μία έγκυο.
 • Μετά τον τοκετό η μητέρα θα πρέπει να είναι θωρακισμένη  για τις εποχιακές λοιμώξεις ειδικά για τους πρώτους 6 μήνες που το νεογνό είναι ακόμη πολύ ευαίσθητο. 

 

 

 

Εμβόλιο κατά της γρίπης –Χρήσιμες πληροφορίες:

 • To εμβόλιο  της γρίπης κυκλοφορεί κάθε έτος διαφορετικό και είναι προσαρμοσμένο στους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρονιά.
 • Μικρότερη ηλικία χορήγησης: 6 μήνες για το τριπλό  εμβόλιο γρίπη .
 • Το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται για παιδιά >6 μηνών αλλά και ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων και των εγκύων
 • Δύο δόσεις εμβολίου της γρίπης απαιτούνται σε παιδιά 6 μηνών έως 8 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή που εμβολιάστηκαν πρώτη φορά τον προηγούμενο χρόνο με μία μόνο δόση εμβολίου.
 • Όλοι οι υπόλοιποι είναι καλυμμένοι με μία δόση εμβολίου.
 • Στην Ελλάδα φέτος κυκλοφορούν το τριδύναμο και το τετραδύναμο εμβόλιο  της γρίπης. Ο θεράπων ιατρός θα επιλέξει τον τύπο του εμβολίου.

 

Οι κίνδυνοι του εμβολίου της γρίπης                                                                         

 •  Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι ήπιες και συνήθως διαρκούν για λίγες μόνο μέρες. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει πόνο, κοκκινίλα ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, καθώς επίσης χαμηλό πυρετό και αδιαθεσία
 •  Πιο σοβαρές αντιδράσεις, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις, είναι πιο σπάνιες.

 

Στην Κλινική Ελευθώ  επειδή πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού για τον ιό της γρίπης οργανώνουμε ομαδικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων και συνεργατών της Κλινικής  την  Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 , και ώρα 14:00, ώστε να θωρακιστούμε κατά της γρίπης αλλά και να θωρακίσουμε τους ασθενείς στην κλινική μας  δημιουργώντας γύρω τους ένα ασφαλές περιβάλλον.

Γράφει ο κύριος ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ -  ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ