ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

12 Ιουλίου 2021

Η πολυκλινική Αργυρούδη Α.Ε. «ΕΛΕΥΘΩ» είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει  τη συνεργασία της με τον Βιολόγο, Κλινικό Εμβρυολόγο & Γενετιστή κύριο Δημήτριο Αγκά (MSc Γενετική Ανθρώπου-Γενετική συμβουλευτική, MSc Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, PhD(C) Ανδρική υπογονιμότητα) και ταυτόχρονα να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσιες της σε νέους τομείς:

  • Τη Μοριακή βιολογία,
  • Τη Γενετική,
  • Την Ανάλυση Σπέρματος.

 

Εκκινεί λοιπόν στους κόλπους της κλινικής εργαστήριο Μοριακής βιολογίας το οποίο είναι ήδη σε θέση να δίνει αποτελέσματα PCR για COVID19  σε διάστημα λίγων ωρών.

Στο άμεσο μέλλον και στην πλήρη του ανάπτυξη, το εργαστήριο σκοπεύει να μπορεί να διαγιγνώσκει μία πλειάδα μονογονιδιακών και άλλων γενετικών νοσημάτων όπως: χορεία του Huntingtonδιαβήτη τύπου Ι,  συγγενή υποθυρεοειδισμό, διαφόρων Θαλασσαιμιών, στίγματος της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, της μυϊκής δυστροφίας Duchene, του οικογενειακού μεσογειακού πυρετού, φαινυλκετονουρίας, γαλακτοσαιμίας, νόσος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και πολλά άλλα.

 Επίσης αναμένεται να γίνονται:

  • Εξετάσεις προγνωστικού χαρακτήρα: π.χ. η διερεύνηση γονιδίων BRCA που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και της ωοθήκης, και ογκογονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο του εντέρου.
  • Καρυότυπος περιφερικού αίματος και ζεύγους.
  • Γενετική συμβουλευτική με την οποία απαντώνται οι ερωτήματα γύρω από την γονιμότητα αλλά και την κάθετη μετάδοση γονιδιακών νοσημάτων από τους γονείς φορείς στα τέκνα τους
  • Πολυγονιδιακού νοσήματα  όπως:  θρομβοφιλία, νόσου κοιλιοκάκη, και αυτοάνοσα νοσήματα, ταυτοποίηση ιών π.χ. αυτού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV και άλλων λοιμογόνων παραγόντων.
  • Διερεύνηση Φαρμακοκινητικής: Επιτρέπει την ανάλυση γονιδίων που προβλέπουν την απάντηση συγκεκριμένων όγκων στις χημειοθεραπείες και την ορθότερη δοσολόγηση των τελευταίων.

 

Όσον αφορά στην ανάλυση σπέρματος, μπορούμε να παραθέτουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης σύμφωνα με τις τελευταίες  οδηγίες και  συστάσεις του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (π.χ. εκτιμήσεις μορφολογίας σπέρματος κατά Tyberg) καθώς και εξετάσεις που αφορούν τη δομική ακεραιότητα του σπερματικού DNA (DFI, FISH).

Η νέα αυτή συνεργασία της πολυκλινικής θα προσφέρει στους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου  περισσότερες δυνατότητες διάγνωσης. Σκοπεύουμε να καταστήσουμε ευκολότερο το έργο κλινικών ιατρών όλων των ειδικοτήτων, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης πολύπλοκων νοσημάτων.